top of page

Behandeling

Het eerste gesprek

De intake is een soort kennismaking. We gaan onderzoeken of het klikt tussen ons.
Daarnaast kijken naar de kern van de klachten en wat daarvan de mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn. Op basis van de verschillende thema’s stellen we samen een behandelplan op en kiezen we een passende therapie die zoveel mogelijk aansluit bij uw problematiek en wensen.

Therapiesoorten 

Welke technieken we tijdens onze gesprekken gaan gebruiken is afhankelijk van de klacht en onderliggende persoonlijkheidsstructuur. Ik werk graag oplossingsgericht, maar soms is een psychodynamische aanpak nodig. We kijken dan naar patronen die al je hele leven aanwezig zijn en zich lijken te herhalen. Door middel van een tijdslijn brengen we die onderliggende structuren in kaart. We kijken daarbij naar de relaties die je hebt en hoe je je verhoudt tot jezelf, anderen en de wereld.
Als nodig, werken we hierbij ook direct in de therapeutische relatie. Wat tussen ons gebeurd is regelmatig een weergave van wat ook tussen u en anderen gebeurd.
Op deze manier kunnen we in onze therapeutische relatie hiermee direct aan de slag om hier bewust van te worden en dit te kunnen veranderen.

Bij cognitieve gedragstherapie kijken we naar functionele en dysfunctionele gedachtenpatronen en ingesleten dysfunctioneel gedrag en hoe we dit direct kunnen beïnvloeden of veranderen door middel van experimenten en vaak ook huiswerk opdrachten.
Bij oplossingsgerichte therapie analyseren we niet zozeer het probleem maar proberen we in alternatieve oplossingen te denken of strategieën te ontwikkelen  om met het probleem om te gaan.
Bij enkelvoudig trauma maak ik ook dikwijls gebruik van EMDR.
Verder maak ik gebruik van schematherapie. Hierbij leer je voelen wat je behoeften zijn en hoe je hier op een gezonde manier mee om kan gaan. We leren hoe we patronen kunnen doorbreken.
 

Eigen inzet

Patronen die vroeg zijn ontstaan, breekt u niet zo maar af. Daarvoor is soms een langdurige therapie geïndiceerd. Daarbij is het vereist dat u voor een langere periode 1 a 2 keer per week een uur beschikbaar bent voor therapie.
Voor mildere klachten of - problematiek is de therapie vaak korter van aard.
Voor een succesvol resultaat, dient u minimaal 2 keer per maand 1 uur beschikbaar te zijn.
Om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen is het belangrijk dat u eerlijk bent en alles deelt wat belangrijk is voor de therapeut om over u te weten.
Verder is het belangrijk dat u ook buiten de therapie uren ‘oefent’ met wat in de therapie besproken wordt. De verandering die plaats moet vinden is immers buiten de therapiekamer.

bottom of page